Μέρα ενημέρωσης
Το κέντρο λόγου, γραφής, μάθησης & εμπλουτισμένης εκπαίδευσης FAMILY LAND Μοσχάτου σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή μέρα ενημέρωσης , πρόληψης και παιχνιδιού την Τετάρτη 16/9 9.00-21.00 στην πλατεία Μεταμόρφωσης.
"FamilyLand κ' στο Μοσχάτο!"
Με μεγάλη μας χαρά θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε τη νέο μας κέντρο στο Μοσχάτο!
Παιδιά 3-4 ετών
Πότε πρέπει οι γονείς να ζητήσουν την συμβουλή ενός ειδικού: Εάν η ομιλία του παιδιού δεν γίνεται κατανοητή από το περιβάλλον του. Αν παρουσιάζει επαναλήψεις..
Θεατρικό Παιχνίδι (Συχνές Ερωτήσεις)


1.Τι είναι το Θεατρικό Παιχνίδι;
Το Θεατρικό Παιχνίδι είναι μια παιδαγωγική μέθοδος που συνδυάζει το παιχνίδι με τη μάθηση. Είναι μια σφαιρική ενασχόληση όπου συμμετέχει το μυαλό, το σώμα, οι αισθήσεις και τα συναισθήματα. Βελτιώνει την κοινωνική, συναισθηματική, γνωστική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού και θέτει πολύτιμες βάσεις για το μέλλον.

2.Σε ποιές ηλικίες παιδιών απευθύνεται;
Το Θεατρικό Παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά 4-5 ετών και άνω.

3.Γιατί Θεατρική αγωγή και όχι κάποια άλλη;
Το Θέατρο είναι η "τέχνη των τεχνών" καθώς συνδυάζει πολλές μορφές έκφρασης. Ο χορός, και ο ρυθμός, ο συγχρονισμός και η κίνηση, η μουσική και το τραγούδι, η δημιουργική γραφή και η ζωγραφική συνυπάρχουν μόνο στην τέχνη του Θεάτρου.

4.Ποια είναι η χρησιμότητα του Θεατρικού Παιχνιδιού;
Το Θεατρικό Παιχνίδι αναπτύσσει δεξιότητες όπως η συγκέντρωση και η προσοχή, η φαντασία και η συνεργασία που είναι πολύτιμες για την εξέλιξη τού παιδιού. Μέσα από το Θεατρικό Παιχνίδι το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, επικοινωνιακές δεξιότητες, ευφράδεια και ομαδικότητα, δηλαδή χαρακτηριστικά ανεκτίμητης αξίας στην καθημερινή αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Έρευνες έχουν δείξει πως η ενασχόληση με το Θεατρικό Παιχνίδι οδηγεί σε αυξημένη απόδοση στο σχολείο, σε πιο συνεπή παρουσία και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.

5.Το Θεατρικό Παιχνίδι είναι ένα είδος παιδότοπου;
Κατηγορηματικά όχι. Είναι μια παιδαγωγική μέθοδος που βασίζεται στο παιχνίδι καθώς τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως όταν παίζουν. Η μάθηση και το παιχνίδι γίνονται συμπληρωματικές έννοιες για την επίτευξη πολλών εκπαιδευτικών στόχων.

6.Γιατί η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι σημαντικές δεξιότητες;
Η ιστορία καταδεικνύει τη σημασία της φαντασίας στην ανθρώπινη πρόοδο. Οι επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολιτικοί που τόλμησαν να σκεφτούν διαφορετικά είναι οι άνθρωποι που είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανθρώπινη ιστορία. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν συνήθιζε να λέει πως "η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση". Ο Αϊνστάιν χρησιμοποιώντας τη φαντασία, ξεπέρασε τα δεδομένα της εποχής του και δημιούργησε νέες γνώσεις. Τα παιδιά μέσα από το Θεατρικό Παιχνίδι αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η φαντασία, η δημιουργικότητα και το θάρρος που αποτελούν σημαντικά εφόδια για να ξεχωρίσουν στο μέλλον.

7.Το παιδί μου δεν τα καταφέρνει εύκολα στο σχολείο. Το Θεατρικό Παιχνίδι θα το βοηθήσει;
Ναι, θα το βοηθήσει σε πολλά επίπεδα. Από το 1980, ο Dr. Howard Gardner, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Harvard, συγκεντρώνοντας δεδομένα πολλών επιστημονικών πεδίων ανέτρεψε τη θεωρία της μίας και μοναδικής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τις έρευνες του κατέληξε σε οκτώ διαφορετικά είδη έμφυτης ευφυΐας που υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους: Γλωσσική, Λογικομαθηματική, Ενδοπροσωπική, Διαπροσωπική, Χωρική, Νατουραλιστική, Κιναισθητική και Μουσική. Ο Dr. Howard Gardner επέκρινε το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα για τη βαριά του έμφαση στη Γλωσσική και Λογικομαθηματική νοημοσύνη. Όταν ένα παιδί δεν τα "καταφέρνει" καλά στο σχολείο είναι γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει την ευελιξία να ανακαλύψει και να αναδείξει τις έμφυτες δεξιότητές του. Το Θεατρικό Παιχνίδι βοηθά την εξέλιξη του παιδιού στο σχολείο καθώς αναπτύσσει όλα τα είδη νοημοσύνης και το μαθαίνει να χρησιμοποιεί με αυτοπεποίθηση τις δικές του δεξιότητες.

8.Με δεδομένη την κρίση του οικονομικού συστήματος μήπως το Θεατρικό Παιχνίδι είναι πολυτέλεια;
Το εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργήθηκε μετά τον 19ο αιώνα για να εξυπηρετήσει τα δεδομένα της βιομηχανικής επανάστασης. Η ιεράρχηση των διδασκόμενων μαθημάτων (πρώτα τα Μαθηματικά και η Γλώσσα) έγινε σύμφωνα με τα δεδομένα εκείνης της εποχής αλλά δεν άλλαξε ποτέ.

Σήμερα όμως οι ανάγκες είναι εντελώς διαφορετικές και απαιτούν νέες και πιο ευέλικτες δεξιότητες που η τυπική εκπαίδευση δυσκολεύεται να προσφέρει. Η δημιουργικότητα, η φαντασία, η αυτοπεποίθηση, η ομαδικότητα και η επικοινωνιακές δεξιότητες του Θεατρικού Παιχνιδιού προσφέρουν γερές βάσεις και αποτελούν περισσότερο αναγκαιότητα παρά πολυτέλεια.

Σωκράτης Ράτσης
Ηθοποιός