Μέρα ενημέρωσης
Το κέντρο λόγου, γραφής, μάθησης & εμπλουτισμένης εκπαίδευσης FAMILY LAND Μοσχάτου σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή μέρα ενημέρωσης , πρόληψης και παιχνιδιού την Τετάρτη 16/9 9.00-21.00 στην πλατεία Μεταμόρφωσης.
"FamilyLand κ' στο Μοσχάτο!"
Με μεγάλη μας χαρά θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε τη νέο μας κέντρο στο Μοσχάτο!
Παιδιά 3-4 ετών
Πότε πρέπει οι γονείς να ζητήσουν την συμβουλή ενός ειδικού: Εάν η ομιλία του παιδιού δεν γίνεται κατανοητή από το περιβάλλον του. Αν παρουσιάζει επαναλήψεις..
Ο σχολικός εκφοβισμός στη ζωή μας


Καθημερινά χιλιάδες παιδιά ξυπνάνε και φοβούνται να πάνε στο σχολείο. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί και επηρεάζει εκατομμύρια μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο. Σχολικός εκφοβισμός (bullying) χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη παρενόχληση κάποιου παιδιού, το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το φαινόμενο αυτό ορίζεται δύσκολα καθώς μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως για παράδειγμα σωματική, λεκτική, οικονομική, ψυχολογική μορφή και αυτές συνδυαστικά μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα προστέθηκε και η μορφή του διαδικτυακού εκφοβισμού, που αναφέρεται σε μορφές ψυχολογικής κακοποίησης κάποιου παιδιού μέσω του διαδικτύου.

Τα παιδιά που είναι περισσότερα ευάλωτα σε τέτοιου είδος φαινόμενα, είναι όσα διαφέρουν από τους περισσότερους σε: εξωτερικά χαρακτηριστικά (πχ βάρος, ύψος, χρώμα), οικονομική κατάσταση, τρόπου ομιλίας, θρησκείας, οικογενειακής κατάστασης, της σχολικής τους απόδοση ή ακόμα και της δημοτικότητας του στο σχολείο. Στην Ελλάδα, ένα στους τρεις μαθητές έχει εμπλακεί σε ένα τουλάχιστον περιστατικό σχολικού εκφοβισμού ως θύμα, θύτης ή παρατηρητής.

Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού είναι αρκετές και αφορούν και τα θύματα και τους θύτες. Πολλά παιδιά αρνούνται να πάνε στο σχολείο, παρουσιάζουν μείωση της σχολικής απόδοσης ή εμφανίζουν διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Επιπλέον, οι νέοι που είναι θύματα εκφοβισμού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σχετική έρευνα έδειξε ότι τα θύματα των τάξεων του δημοτικού είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχωτικά συμπτώματα στην εφηβεία.

Από την άλλη τα παιδιά που εκφοβίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών κατά την περίοδο της εφηβείας και σαν ενήλικες, όπως και το να παρατήσουν το σχολείο. Υπολογίζεται ότι 1 στα 4 παιδιά γυμνασίου που είναι θύτες, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη μέχρι την ηλικία των 30.

Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται τα παιδιά ότι έχουν γύρω τους άτομα εμπιστοσύνης, που μπορούν να συζητήσουν ένα τέτοιο σοβαρό περιστατικό και να στραφούν σε αυτά τα άτομα για βοήθεια. Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση όλων μας γύρω από αυτό το θέμα γιατί είναι γνωστό ότι η βία φέρνει βία και μπορεί τα πράγματα να ξεφύγουν πολύ εύκολα. Υπάρχουν και 2 γραμμές της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) που μπορεί να τηλεφωνήσει κάποιος και να μοιραστεί οποιοδήποτε περιστατικό bullying: 116 111 (γραμμή στήριξης για παιδιά) και 801 801 1177 (γραμμή υποστήριξης για γονείς και εκπαιδευτικούς).

Η ψυχολόγος των Family Land
Χρυσάνθη Πασσά